Kolacje

Wegańskie roladki z ciasta francuskiego – idealne na imprezę lub lunch

Jeśli szukasz pomysłu na szybką, efektowną i niebanalną przekąskę, która zachwyci gości lub umili codzienny lunch – koniecznie wypróbuj nasze wegańskie roladki z ciasta francuskiego! Chrupiące na zewnątrz, miękkie i aromatyczne w środku – stanowią idealne połączenie prostoty przygotowania z intensywnym smakiem.

Składniki

  • 1 opakowanie roślinnego ciasta francuskiego (najlepiej bez oleju palmowego, schłodzone)
  • 2 łyżki musztardy dijon lub ulubionego sosu pomidorowego
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 mała cukinia, starta na grubych oczkach
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (można użyć z puszki)
  • 2 łyżki drożdżowego sera wegańskiego lub tartego wegańskiego sera żółtego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Opcjonalnie: czarnuszka lub sezam do posypania

Przygotowanie krok po kroku

Rozgrzewam piekarnik do 200°C (góra-dół) i wykładam blachę papierem do pieczenia. Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki – niech chwilę odetchnie i odpuści, będzie łatwiejsze do rozwałkowania i cięcia.

Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i wrzucam cebulę, paprykę oraz startą cukinię. Podsmażam całość przez 4–5 minut, aż warzywa zmiękną i puszczą aromat, który sprawia, że człowiek robi się głodny jeszcze przed obiadem. Dodaję ciecierzycę i rozgniatam ją lekko widelcem – nie na pastę, tylko trochę, tak żeby całość się lepiej kleiła. Doprawiam solą, pieprzem i oregano. Jeśli mam ochotę na odrobinę pikanterii, dorzucam też szczyptę chili.

Ciasto delikatnie rozwijam na blacie i smaruję cienką warstwą musztardy lub sosu pomidorowego – zależnie od nastroju i zawartości lodówki. Następnie równomiernie rozkładam przygotowane nadzienie, zostawiając około 1 cm marginesu przy krawędziach. Posypuję wszystko wegańskim serem, który w piekarniku pięknie się rozpuści i zwiąże składniki.

Zaczynam zwijać ciasto w rulon – podobnie jak przy robieniu strucli. Staram się robić to dość ciasno, ale bez przesady, by nie wypchnąć całego farszu na boki. Gotowy rulon kroję ostrym nożem na plasterki o grubości około 2 cm i układam je na blasze przecięciem do góry.

Na koniec posypuję roladki z wierzchu czarnuszką lub sezamem – dla wyglądu i delikatnego chrupnięcia. Wstawiam blachę do nagrzanego piekarnika i piekę przez 18–20 minut, aż roladki nabiorą złoto-brązowego koloru i będą pachniały tak apetycznie, że nikt nie będzie w stanie czekać, aż ostygną.

Wskazówki i modyfikacje

  • Możesz użyć także szpinaku, smażonych pieczarek, oliwek lub suszonych pomidorów – wszystko zależy od tego, co kochasz i masz w lodówce.
  • Jeśli chcesz wersję na słodko – zamień warzywa na cienko pokrojone jabłka, orzechy i odrobinę syropu klonowego lub cynamonu.
  • Zamiast ciecierzycy możesz dodać np. ugotowaną soczewicę lub rozdrobnione tofu – liczy się zabawa i eksperymentowanie!

Podsumowanie

Te wegańskie roladki z ciasta francuskiego są absolutnym hitem każdej imprezy, ale równie dobrze sprawdzają się jako lunch do pracy, szkoły czy na piknik. Pyszne zaraz po upieczeniu, ale świetne także na zimno – zasługują na miejsce w Twoim kulinarnym repertuarze. Raz zrobisz – i przepadniesz. Bo wegańskie roladki z ciasta francuskiego potrafią uzależnić!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *