Jeśli szukasz pomysłu na szybką, efektowną i niebanalną przekąskę, która zachwyci gości lub umili codzienny lunch – koniecznie wypróbuj nasze wegańskie roladki z ciasta francuskiego! Chrupiące na zewnątrz, miękkie i aromatyczne w środku – stanowią idealne połączenie prostoty przygotowania z intensywnym smakiem.
Składniki
- 1 opakowanie roślinnego ciasta francuskiego (najlepiej bez oleju palmowego, schłodzone)
- 2 łyżki musztardy dijon lub ulubionego sosu pomidorowego
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- 1 mała cukinia, starta na grubych oczkach
- 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (można użyć z puszki)
- 2 łyżki drożdżowego sera wegańskiego lub tartego wegańskiego sera żółtego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Opcjonalnie: czarnuszka lub sezam do posypania
Przygotowanie krok po kroku
Rozgrzewam piekarnik do 200°C (góra-dół) i wykładam blachę papierem do pieczenia. Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki – niech chwilę odetchnie i odpuści, będzie łatwiejsze do rozwałkowania i cięcia.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i wrzucam cebulę, paprykę oraz startą cukinię. Podsmażam całość przez 4–5 minut, aż warzywa zmiękną i puszczą aromat, który sprawia, że człowiek robi się głodny jeszcze przed obiadem. Dodaję ciecierzycę i rozgniatam ją lekko widelcem – nie na pastę, tylko trochę, tak żeby całość się lepiej kleiła. Doprawiam solą, pieprzem i oregano. Jeśli mam ochotę na odrobinę pikanterii, dorzucam też szczyptę chili.
Ciasto delikatnie rozwijam na blacie i smaruję cienką warstwą musztardy lub sosu pomidorowego – zależnie od nastroju i zawartości lodówki. Następnie równomiernie rozkładam przygotowane nadzienie, zostawiając około 1 cm marginesu przy krawędziach. Posypuję wszystko wegańskim serem, który w piekarniku pięknie się rozpuści i zwiąże składniki.
Zaczynam zwijać ciasto w rulon – podobnie jak przy robieniu strucli. Staram się robić to dość ciasno, ale bez przesady, by nie wypchnąć całego farszu na boki. Gotowy rulon kroję ostrym nożem na plasterki o grubości około 2 cm i układam je na blasze przecięciem do góry.
Na koniec posypuję roladki z wierzchu czarnuszką lub sezamem – dla wyglądu i delikatnego chrupnięcia. Wstawiam blachę do nagrzanego piekarnika i piekę przez 18–20 minut, aż roladki nabiorą złoto-brązowego koloru i będą pachniały tak apetycznie, że nikt nie będzie w stanie czekać, aż ostygną.
Wskazówki i modyfikacje
- Możesz użyć także szpinaku, smażonych pieczarek, oliwek lub suszonych pomidorów – wszystko zależy od tego, co kochasz i masz w lodówce.
- Jeśli chcesz wersję na słodko – zamień warzywa na cienko pokrojone jabłka, orzechy i odrobinę syropu klonowego lub cynamonu.
- Zamiast ciecierzycy możesz dodać np. ugotowaną soczewicę lub rozdrobnione tofu – liczy się zabawa i eksperymentowanie!
Podsumowanie
Te wegańskie roladki z ciasta francuskiego są absolutnym hitem każdej imprezy, ale równie dobrze sprawdzają się jako lunch do pracy, szkoły czy na piknik. Pyszne zaraz po upieczeniu, ale świetne także na zimno – zasługują na miejsce w Twoim kulinarnym repertuarze. Raz zrobisz – i przepadniesz. Bo wegańskie roladki z ciasta francuskiego potrafią uzależnić!

