Zapiekanka ziemniaczana wege to taki rodzaj dania, które smakuje każdemu – weganin, mięsożerca czy wybredny maluch, wszyscy kręcą nosem… z zachwytu! Jest rozgrzewająca, sycąca i niesamowicie prosta w przygotowaniu. Dziś pokażę Ci, jak bez kropli mięsa przygotować klasyk, który pachnie domem i przypieczonym serem – oczywiście roślinnym.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków (najlepiej typu A lub B – dobrze się gotują i nie rozwalają)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 200 ml mleka roślinnego (np. sojowego, bez cukru)
- 150 ml śmietanki roślinnej (np. owsianej)
- 100 g wegańskiego sera do zapiekania (świetnie sprawdzi się tarty ser kokosowy lub migdałowy)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie, ale polecam!)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Zaczynamy od ziemniaków – obieramy je i kroimy w cienkie plasterki. Nie muszą być idealne, ale im cieńsze, tym szybciej się upieką i stworzą tę piękną, chrupiącą skorupkę. Gotujemy je przez 5–7 minut w osolonej wodzie, tylko do lekkiego zmięknięcia. Potem odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy czosnek przecisnięty przez praskę, pieczarki pokrojone w plasterki, startą marchewkę i pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko smażymy ok. 7–10 minut, aż warzywa zmiękną, a nadmiar wody z pieczarek odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i (jeśli mamy) płatkami drożdżowymi dla lekkiego serowego posmaku.
W osobnym naczyniu łączymy mleko roślinne ze śmietanką roślinną – mieszanką tę zalejemy zapiekankę, żeby była kremowa i pełna smaku. Można ją też lekko podgrzać, by pieczenie trwało krócej.
Czas na składanie! W naczyniu żaroodpornym układamy pierwszą warstwę ziemniaków, na nią część warzywnego farszu, znowu ziemniaki i tak dalej, aż składniki się skończą (ostatnia warstwa – ziemniaki, jak korona z chrupkości!). Zalewamy wszystko płynną mieszanką mleka i śmietanki, rozsypujemy na wierzchu starty wegański ser i wkładamy wszystko do piekarnika.
Pieczemy w 180°C przez 35–40 minut – aż zapiekanka ziemniaczana wege będzie złocista, pachnąca i lekko przypieczona. Gdy wyciągniesz ją z pieca, daj jej 10 minut na „złapanie kształtu” – nikt nie chce zjeść lawy ziemniaczano-warzywnej, chociaż brzmi to kusząco.
Wskazówki i modyfikacje:
- Nie lubisz cukinii? Zamień ją na brokuły, paprykę albo więcej marchwi. To zapiekanka ziemniaczana wege – ma być smaczna i Twoja.
- Płatki drożdżowe dodają cudownego, serowego smaku – idealne dla tych, którzy tęsknią za klasycznym serem.
- Jeśli masz pod ręką tofu wędzone, pokrój w kostkę i dorzuć do warstw. Doda lekko mięsnego charakteru bez użycia mięsa (i to jak smacznie!).
- Lubisz pikantnie? Szczypta chili doda charakteru całej zapiekance!
Podsumowanie:
Zapiekanka ziemniaczana wege to idealny sposób na rozgrzanie serca i brzucha – bez konieczności sięgania po mięso. Możesz przygotować ją na niedzielny obiad, imprezę z przyjaciółmi albo po prostu dzień, kiedy potrzebujesz czegoś pysznego i kojącego. Smakuje świetnie na świeżo, ale też jeszcze lepiej na drugi dzień! Eksperymentuj, mieszaj warzywa, dodawaj ulubione przyprawy i ucz się na smakach – bo weganizm to nie ograniczenie, tylko pole do (kulinarnej) wolności!

